• Het sinds de zomer ingezette herstel van de Nederlandse arbeidsmarkt stagneert de afgelopen maanden weer.
  • In november lag het aantal vacatures volgens vacaturesite Indeed 16 procentpunt lager dan vorig jaar.
  • In de zwaargetroffen sectoren horeca en toerisme houdt de vrije val aan, terwijl er juist grote vraag blijft naar verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp en ic-afdelingen.

Het herstel van de Nederlandse arbeidsmarkt stagneert. Na de enorme coronadip dit voorjaar steeg het aantal vacatures vanaf juni weer gestaag. Maar de laatste maanden is daar de klad ingekomen, blijkt uit cijfers van vacaturesite Indeed. Het aantal vacatures lag de afgelopen maand 16 procentpunt lager dan een jaar geleden.

In de zwaar getroffen sectoren horeca en toerisme houdt de vrije val aan. In de horeca ligt het aantal vacatures in november bijna 70 procentpunt lager dan in 2019 en in de sectoren hospitality en toerisme bijna 60 procentpunt lager.

Vorige week presenteerde het kabinet nieuwe steunmaatregelen voor getroffen ondernemers, maar dat betekent niet dat die weer vacatures hebben. Zeker niet in de nog zeker weken gesloten horeca.

Wel meer vraag naar personeel in de zorg en bouw

In de zorg is er juist wel veel meer vraag naar personeel. Er wordt vooral gezocht naar verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp en de intensive care.

“Het afgelopen half jaar zien we dat de vacaturetrend een directe afspiegeling is van de ontwikkelingen rondom COVID-19”, zegt woordvoerder Kelly Oude Veldhuis van Indeed daarover. “De toenemende ziekenhuisopnames van de afgelopen paar weken is vrijwel direct zichtbaar in de vraag naar personeel in de zorg, waar al jaren een tekort aan personeel heerst.”

Ook in de bouw is toenemende vraag naar personeel. Na de dip van het begin van het jaar is er inmiddels 11 procent meer vraag naar arbeidskrachten dan vorig jaar. “Gezien de conjunctuurgevoeligheid van de sector zou een krimp geen verrassing zijn, maar de bouw heeft echter relatief actief kunnen blijven ten opzichte van andere sectoren en had beperkt last van de maatregelen”, licht Oude Veldhuis toe.  

De Nederlandse arbeidsmarkt staat er ten opzichte van andere landen nog relatief goed voor. Terwijl de terugval van het aantal vacatures in november in Nederland 16 procentpunt bedroeg, is dat volgens Indeed in België 33 procentpunt, in Frankrijk 31 procentpunt en in het Verenigd Koninkrijk zelfs 52 procentpunt.

LEES OOK: Kabinet trekt nog eens €3,7 miljard coronasteun uit voor ondernemers – dit gebeurt er met de NOW-regeling, Tozo en andere belastingmaatregelen